Yayınlama Tarihi: 20/02/2020 – Perşembe
Medeniyetler beşiği olan ülkemizin dört bir tarafı gezilmesi, görülmesi, ziyaret edilmesi gereken müzelerle dolu. Dünyanın incisi olarak adlandırılan Marmaris müze konusunda çok zengin olmasa da kültür ve sanat meraklılarını bir araya getirebiliyor. Aşağıda Marmaris çevresindeki 4 müzeyi sizin için sıraladık.
1521 yılında yapılan Marmaris Kalesi hakkında rivayetler oldukça fazladır. Bunlardan biri Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman Rodos Seferi sırasında Marmaris Kalesini beğenmemiş ve mimarını astırmıştır. Öldürülen mimardan sonra “Mimar-As” Marmaris ismini almıştır. I. Dünya savaşı sırasında kalenin büyük bir kısmı zarar görmüştür. Evliya Çelebi yazılarında ayrıntılı olarak Marmaris Kalesinden bahseder. İmam, Kayyum, Dizdarlara ait odaların olduğunu ve daha pek çok ayrıntıyı bu yazılardan öğreniyoruz.
Kaleye çıkan dar sokağın başında Hafsa Sultan Kervansarayı yer alır. Kervansarayın giriş kapısı üzerinde yazan kitabeden bu kervansarayın Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi için yapıldığını öğrenmekteyiz. Kervansarayın yapım amacı ise Rodos Seferi sırasında konaklama ve ticarettir. Marmaris Kalesi günümüzde Marmaris’in merkezi konumunda yer almaktadır. Yeniden restore edilen kalenin bazı bölümlerinde restoranlar bazı bölümlerinde ise butik oteller yer almaktadır. Ayrıca marinanın hemen yanı başındadır.
Asıl amacı unutulmaya yüz tutmuş Marmaris mesleklerini, lezzetlerini, gündelik hayatını hatırlatmak olan Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi 2017 yılında açıldı. Marmaris tarihini çok güzel bir şekilde analiz etmiş olan Kapurcuk içerisinde hem geleneksel lezzetleri deneyebilirsiniz hem de geleneksel ev düzenini ve eşyalarını görebilirsiniz. Marmaris çarşı içerisinde yer alan Kapurcuk, geleneksel lezzetleri dünyaya tanıtmak için yeni bir atölye açmaya hazırlanmaktadır.
Marmaris turizmin yanı sıra dünyada çam balı ile de ünlüdür. Dünyadaki çam balının %92’sini karşılayan Muğla ziyaretçilerine özel olarak çam balını tanıtmak için Marmaris Bal Evini açmış. Marmaris’in Osmaniye Köyünde yer alan Bal Evi içerisinde balın nasıl yenilebilecek hale geldiğini öğrenebilir, modern ve geleneksel bal üretim malzemelerini görebilirsiniz. Bal evi mimarisi bal peteği formu olan altıgen şekli baz alınarak yapılmıştır. Osmaniye halkının yerel, otantik ve özgün ürünlerini sergileyebilecekleri alanlar, atölyeler ve toplantı alanları oluşturulmuştur. Her sabah kahvaltılarımızın baş tacı olan balın nasıl olduğunu merak ediyorsanız, bu ziyaret sizler için kaçırılmayacak bir fırsat olabilir.
Marmaris’e 13 kilometre uzaklıkta Çamlı Köyü mevkiinde bulunmaktadır. Arkeoloji ve Etnografya olmak üzere müze iki bölüme ayrılmaktadır. Müze ismini ünlü iş adamından almıştır ve müze içerisinde Ahmet Urkay’ın ömrü boyunca seyahat ettiği yerlerden topladığı 3500 parçalık koleksiyon sergilenmektedir. Osmanlı dönemi ibrikleri, halı, kilim, beşik, çiniler, antik sütun başlıkları ve takılar müzede sergilenen en kıymetli parçalardır. Marmaris’e sryahat ederken yolun sol tarafında müzeyi görebilirsiniz.