Yayınlama Tarihi: 19/02/2020 – Çarşamba
Bodrum dediğimiz zaman aklımızda ilk canlanan beyaz kireç kaplı taş malzemeli ve mavi renge boyanmış kapı ve pencereleri olan sıra sıra dizilmiş evleridir. Güzelliğine şiirler, şarkılar, hikayeler yazılmış olan Bodrum 6 ay boyunca yazı yaşatmaktadır. Türkiye’nin ilk tatil beldelerinden biri olan Bodrum’un doğal güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik eserleri ve müzeleri de tatiliniz için amacınız olabilecek kadar çoktur. Sizin için aşağıda Bodrum’un en iyi 4 müzesini derledik.
Bodrum Kalesi 16. yüzyılda St. Jean Şövalyeleri’nin kalesi olarak inşaa edilmiş. İki liman arasında bulunan Bodrum Kalesinin üç tarafı denizlerle çevrili, kayalıklar üzerine kurulmuştur. Bodrum Kalesinde Karyalı Prenses Salonu, Türk Hamamı, Amphora, Klasik Devir Salonu gibi bölümlerde eski döneme ait eserler ve tarihi parçalar sergilenmektedir. Ayrıca Bodrum Kalesi şimdilerde Aekoloji Sualtı Müzesi olarak kullanılmakta.
Bodrum Kalesi giriş ücreti kişi başı 24 Türk Lirasıdır. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü giriş ücretsiz. Ayrıca Pazaretsi günleri dışında her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Dünya’nın en önemli su altı müzeleri arasında yer alan Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi az öne bahsettiğimiz gibi Bodrum Kalesi’nin içerisinde yer almaktadır. En önemli özelliği ise Dünya’nın en eski batığı olan Uluburun Batığı’nın bu müzede sergilenmektedir. Batık gemi Likya Ticaret gemisidir ve Tunç Devrine aittir.
Bir diğer önemli özelliği ise geminin çıkış ve varış yerinin belli olması. Çıkış yerinin Mısır olduğu düşünülmekte. Bunun sebebi ise Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin mührü ve geminin burun kısmında heykeli bulunmasıdır. Gemi içerisinde cam külçeler, fil dişleri, su aygırı dişleri, vazo, müzik alei yapımında kullanılan kapmubağalar, deve kuşu yumurtaları, kadeh, altın takılar, altın fayansalar, yiyecek tohumları, kap kaçaklar bulunmuştur. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserler ile geçmişin ticareti, kültürleri, o zamanın özelliklerini anlamamızı sağlıyor.
Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti kişi başı 65 Türk Lirasıdır. 1 Mart – 1 Kasım tarihleri arasında 08:30-19:00, 1 Kasım – 1 Mart tarihleri arasında ise 08:30-18:30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Eski dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla mısır mimarisini andırmaktadır. Kral Mausolos’un karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından kral için Halikarnassos’ta yaptırılmış, 15.yüzyıldaki büyük depremle yıkılmış ve daha sonra St. Şövalyeleri tarafından yıkık bir halde bulmuştur. Belli bir dönem taş ocağı olarak kullanılmış, Bodrum Kalesinin yapımında mozolenin taşları kullanılmıştır. Şimdilerde açık hava müzesi olarak sergilenmektedir.
2000 yılından itibaren ziyaretçilerini ağırlayan Zeki Müren’in son zamanlarını geçirdiği evdir. 2 katlı olan evin üst katı müze olarak kullanılmaktadır. Müze kısmında sanatçının sahne kostümlerini, aldığı ödülleri, hayranlarının yazdığı mektupları, özel eşyalarını görebilirsiniz. Müzenin alt katı ise sanatçının dekore ettiği şekilde durmaktadır.
Zeki Müren Sanat Galerisi Giriş Ücreti 10 Türk Lirasıdır. 1 Nisan 1 Ekim tarihleri arasında 08:30-19:00 saatleri arasında, 1 Ekim 1 Nisan tarihleri arasında 08:30-17:30 saatleri arasında Pazartesi günleri hariç her gün ziyaretçilerini ağırlamaktadır.